Víno jako obchodní artikl

Už více než čtrnáct tisíc let pije lidstvo jeden nápoj. Je to zkvašená šťáva z vinných hroznů. Je prokázáno, že v oblasti Ženevského jezera lidé konzumovali tento výborný nápoj. Zřejmě lidem zachutnal natolik, že ho začali vylepšovat, až dosáhlo víno dokonalosti. Asi by bylo na místě říci „téměř dokonalosti“. Na jeho vylepšování se stále pracuje.
víno na vinici
·        Pokud bychom se vrátili do minulosti, zjistili bychom, že bylo víno výborným vývozním a obchodním artiklem.
·        Podle badatelů s ním obchodovali nejen Sumerové, ale i v Mezopotámii a Egyptě.
·        Egyptské víno mělo vysoký podíl alkoholu, a proto i delší trvanlivost.
červené hrozny
Víno se dostalo i do starého Řecka.

o   Tato země se snažila veškeré své produkty dovést k dokonalosti.
o   Z tehdejšího Řecka pocházely výborné sýry, skvělí filosofové a lahodné víno.
o   Snažili se do veškerého svého konání zakomponovat i špetku umění.

Víno se stalo pramenem inspirace pro básníky, sochaře, výtvarné umělce a filosofy.

Červené, bílé nebo růžové?

Nevím, jestli se mohli v Řecku filosofové opájet více druhy vín. Dnes by nevěděli, kam dřív sáhnout. Nejzákladnější rozdělení je podle barvy.
1)      Bílé víno– získává se z bílých, růžových, černých nebo modrých hroznů. Při výrobě se rmut ihned lisuje. Vzniká tak čistý mošt, který je určen ke kvašení.

2)      Růžové víno– získává se z modrých hroznů. Proces probíhá bez předchozího nakvašení.

3)      Červené víno– k jeho výrobě se používají pouze modré hrozny, které obsahují červené barvivo. Zde se rmut nechá několik dní kvasit. Kvašení červeného vína probíhá delší dobu a je k němu potřeba vyšší teploty nežli u vína bílého.
vinné sklepy
Někdy se vedou polemiky, které víno je kaloričtější. Červené nebo bílé? Ačkoliv panuje názor, že je to víno červené, je to pravda jen z části. Červené víno má pouze nepatrně více kalorií nežli bílé.

Víno jako obchodní artikl
Ohodnoťte příspěvek